Site Overlay

Organisaties hebben een destructief hoge kloksnelheid voor de planeet

Nieuwsbrief #4 16-07-2021

Beeld je eens in dat onze planeet de hardware is waarop de mechanismen van onze economie draait. Deze mechanismen, zoals de eenzijdige aandacht voor geld en groei, lijken nu als firmware voorgeprogrammeerd.

Onze organisaties zijn dan als Operating Systems, volledig compatibel om te kunnen draaien op de economische firmware. Deze Operating Systems zijn divers, maar net als in technologie, zijn er slechts enkele dominant.

De Operating Systems van organisaties zijn ingericht voor competitie (intern en in de markt), efficiency en productiviteit. Gemeten in monetaire winst en verlies (lees: geld). Logisch, gezien haar firmware.

Populaire apps als hiërarchie en bureaucratie en een mechanische kijk op de algehele operatie (incl. mensen) van bedrijven sluiten hier weer naadloos op aan.

Logisch dus ook, dat de menselijke kant (niet mechanisch) en de ecologische kant (niet monetair) niet echt passen. Ze zijn niet compatibel met de dominante Operating Systems en ook niet met de Economische Firmware.

Het probleem is dat onze organisaties de werking van de economie voeden, en zo de economie als firmware niet meer compatibel maakt met haar hardware. De kloksnelheid is te hoog opgevoerd, waardoor de hardware overbelast wordt. Met total meltdown als onvermijdelijk gevolg.

Wat is er nodig om werk menselijker te maken en duurzaamheid niet als een ‘add-on’ te zien of als een “social” responsibility, maar als een 100% compatibele activiteit om succesvol te zijn in onze economie?

Deze nieuwsbrief verder lezen of zelfs maandelijks een nieuwsbrief ontvangen met hand-picked verhalen over de nieuwe vormen van economie en organiseren? Lees dan hier verder en schrijf je in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.